Als u op zoek bent naar de spelregels van het wiezen, dan bent u hier op de goede plaats. Naast het referentiedocument met de officiële spelregels voor het Traditioneel Wiezen, brengen wij ook een aantal specifieke zaken onder de aandacht (zie de links hieronder). De instructies op deze pagina, mag u beschouwen als dé referentie voor het verzorgd kaarten.
Wiezen
Wereld-wiezen-dag (world whist day)
Ieder jaar op 30 mei vieren wiezers overal ter wereld wereld-wiezen-dag (ook wel world whist day of dag van het wiezen). Veel wiezers spelen op de voorlaatste dag van mei een spelletje wiezen, dat kan heel klein en beperkt zijn, maar soms worden ook grote tournooien opgezet ter gelegenheid van dit feest voor de kaarters.
meer lezen
Wiezen
Ronde pas
Als na het delen iedereen direct past, zonder eerst gevraagd te hebben, dan spreken we over een ronde pas. Bij een ronde pas wordt altijd de scorefactor van een toekomstig spel verhoogd. In praktijk komt dat er meestal op neer dat er een spel voor dubbele punten wordt gespeeld.
meer lezen
Wiezen
Officiële spelregels van het Traditioneel Wiezen
Documentversie: 1.1
Dit document beschrijft de officiële spelregels van het Traditioneel Wiezen, zoals vastgelegd door de vzw Rijk Van Afdronk.
Wiezen is een complex spel, en omdat dit document volledigheid nastreeft, is dit een lang document.
meer lezen
Wiezen
Veel gestelde vragen
Hoe wordt wiezen gespeeld? Wiezen is een slaggebaseerd kaartspel, voor 4 tot 6 spelers. Het wordt gespeeld met een spel van 52 kaarten. Wiezen bestaat uit een opeenvolging van aparte spelletjes, waarbij het telkens neer komt op (al dan niet samen met een maat) zo veel mogelijk of net geen slagen te halen.
meer lezen
Wiezen
Oneigenlijk wiezen
Iedere kaartclub heeft wel zijn eigen regels en gebruiken, en het is niet wenselijk om alle plaatselijke gewoontes te combineren in het kaartspel.
Onderstaande concepten kunnen interessant zijn om variatie te brengen in het kaartspel, maar worden door de vzw niet erkend bij het traditioneel wiezen:
meer lezen
Wiezen
Strafpunten
Als u of een van uw medespelers een fout maakt (verkeerd gedeeld, verkeerdelijk niet gevolgd, te hard achter de kaarten geklapt), dan worden er bij het verzorgd kaarten geen strafpunten uitgedeeld. In de plaats daarvan wordt er in de puntentabel een sterretje achter de naam van de overtreder gezet.
meer lezen
Wiezen
De pisser
Wiezen wordt altijd met vier spelers tegelijk gespeeld, maar het kan ook zijn dat je met 5 of 6 spelers aan tafel zit. Als er vijf spelers zijn, dan mag de deler (in dat geval: de pisser) zelf afheffen, en geeft hij iedereen kaarten behalve zichzelf.
meer lezen
Wiezen
Herbekijken vorige slag
De vorige slag mag steeds herbekeken worden, zo lang de volgende slag niet is opgeraapt.
meer lezen
Wiezen
Delen
Bij het delen neemt u deze regels in acht:
De kaarten worden nooit geschud, tenzij optioneel voor de aanvang van het eerste spel. In dat geval wordt er ook een steekspel gehouden: de kaarten worden gedeeld, ieder steekt ze naar eigen inzicht op volgorde, en vervolgens worden ze op een stapel gelegd.
meer lezen
Wiezen
Alleen
Als u vraagt, en niemand gaat mee, dan heeft u de mogelijkheid om alleen te gaan. In dat geval haalt u zonder maat 6 slagen of meer.
Als u in dit geval niet alleen wenst te gaan, dan wordt er terug gedeeld, door de volgende deler.
meer lezen
Wiezen
Laatste rondje
Als er verzorgd wordt gekaart, dan stopt het wiezen niet abrupt. Wenst u de kaarttafel te verlaten, dan kondigt u eerst het laatste rondje aan.
Eens het laatste rondje aangekondigd, volgen er nog even veel spelletjes als er spelers zijn.
meer lezen
Wiezen
Scorefactor
Bij sommige spelletjes worden de uitgekeerde Francs verdubbeld, verdrievoudigd, of soms nog straffer. Om dit uit te leggen, voer ik het begrip scorefactor in.
Als een spel gespeeld is, worden de gewonnen of verloren Francs, zoals bepaald in de puntentelling, vermenigvuldigd met de scorefactor.
meer lezen